BERSAMA SAYA

28 September 2011

KAMI MAHASISWA MENYELAR TINDAKAN PIHAK YANG MEMPERSENDAKAN HUKUM ALLAH


Karikatur yang mempersendakan hukum hudud

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) , Majlis Perwakilan Pelajar Malaysia Jordan ( MPPMJ ) dan Persatuan Pelajar Malaysia Syria (PPMS) menyelar tindakan karikatur Utusan Malaysia yang diterbitkan pada hari ini membawa unsur mempersendakan hudud.

Karikatur Utusan tersebut jelas mempersendakan hudud apabila menggambarkan seorang ustaz yang memakai serban sedan berbaring mendengar muzik yang mengeluarkan bunyi hudud dan terdapat di sisi ustaz yang digambarkan tersebut album lagu yang tertulis hudud.
PMRAM , MPPMJ dan PPMS menyatakan pendirian secara tegas bahawa karikatur tersebut merupakan satu unsur yang membawa kepada fitnah serta persendaan kepada hudud yang merupakan hukum daripada Allah.Sepatutnya tidak timbul karikatur seperti berikut walaupun isu hudud di Malaysia sedang hangat di perkatakan.

Ia seolah-olah menggambarkan rosaknya etika bagi media di Malaysia apabila secara langsung menyentuh sensitivitiyang berkaitan dengan agama Islam bahkan memperlihatkan begitu mudah agama Islam diperlekehkan melalui media.

"PMRAM bersama-sama dengan mahasiswa di Jordan melalui MPPMJ dan Syria melalui PPMS menyelar tindakan karikatur Utusan yang tidak bermoral apabila mempersendakan hudud secara umum. PMRAM dan PPMS mengharapkan isu hangat mengenai hudud di kalangan masyarakat umat Islam Malaysia tidak dijadikan sebagai bahan lawak atau persendaan bagi mana-mana pihak kerana ia menyentuh sensitiviti agama Islam," ujar Presiden PMRAM, Saudara Muhamad Zuhaili Saiman berhubung isu ini ketika dihubungi.

 “ Saya juga bersama teman-teman dari PMRAM dan PPMS mengharapkan agar isu seumpama ini tidak dimainkan, apatah lagi yang  menyentuh soal agama dan tidak dijadikan bahan gurauan dan tidak dijadikan isu oleh mana-mana pihak yang akhirnya akan mendatangkan banyak kekeliruan kepada masyarakat awam di Malaysia”. Ujar Presiden MPPMJ, Mohammad Hussin Bin Mohd Fauzi.

Justeru, PMRAM , MPPMJ dan PPMS menuntut agar Utusan Malaysia dapat menjaga etika dan adab supaya tidak menimbulkan sebarang spekulasi yang boleh menyentuh sensitiviti agama sekaligus mengundang fitnah perpecahan di kalangan masyarakat di Malaysia.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...