BERSAMA SAYA

2 March 2011

Takziah & Semoga Diberikan Ganjaran Serta Ketabahan Seperti Tabahnya Para Syuhada MutahAssalamualaikum buat semua warga Mu’tah .
Sekali lagi kita dikhabarkan dengan berita mengenai kematian, tetapi kali ini melibatkan tiga orang bapa dalam masa seminggu ini.Dengan ini dimaklumkan bahawa ayahanda kepada Saudara Muhammad Adil  Bin Kamil yang telah kembali ke rahmatullah pada 25 Feb  2011, Ayahnda Saudari Siti Fatimah Binti Abdul  Khalil pada 1 Mac 2011 manakala Ayahnda Saudari Ummi Kalthum Binti Ismail  pada 2 Mac 2011  Sehubungan dengan itu, pihak PERMATA merakamkan ucapan takziah dan semoga Allah S.W.T. mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan dihimpunkan bersama golongan orang-orang yang soleh. Semoga Allah memberikan ganjaran dan kekuatan buat kalian sepertimana kuatnya para syuhada Mutah..

Oleh yang demikian,saya ingin mengambil kesempatan mengajak ahli PERMATA untuk   bermuhasabah diri dalam  mengingati hakikat kehidupan. Sebagaimana baginda Nabi Muhammad s.a.w. telah berwasiat kepada Ibnu Umar (Abdullah) r.a. berbunyi: “Anggaplah dirimu di dunia ini sebagai seorang musafir ataupun sebagai pengembara.” (Matan Ar-Baien,Imam nawawi)

Tambahan pula, Ibnu Umar pernah berkata: “Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi. Dan jika engkau berada di waktu pagi maka janganlah engkau menunggu petang. Gunakanlah waktu sihatmu sebelum datang waktu sakit. Dan gunakanlah waktu hidupmu sebelum datang waktu mati”.(Matan Ar-Baien,Imam nawawi)

Maka, wasiat tersebut mengingatkan kita bahawa hakikat musafir  di dunia ini pasti ada penghujungnya  Justeru,  apakah persiapan  yang telah kita lakukan untuk bertemu Allah S.W.T pada hari yang penuh dengan persoalan di padang Mahsyar?

Nabi bersabda kepada utusan anak perempuan baginda yang menyampaikan berita kematian cucu baginda, lalu baginda bersabda  : Pulanglah kepadanya dan khabarkan  sesungguhnya Allah berhak mengambil dan memberi kepunyaanNya, setiap perkara sudah ada ajalnya disisi Allah, maka suruhlah dia bersabar dan mengharap ganjaran kepada  Allah.(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Saya sekali lagi  mewakili seluruh kepimpinan dan ahli PERMATA, ingin merakamkan jutaaan takziah dan berharap agar kalian dan seluruh ahli keluarga dapat bersabar atas  ketentuan Allah S.W.T ini. Semoga Allah S.W.T melimpahi rahmat ke atas roh ayahanda beliau dan mudah-mudahan ayahanda beliau ditempatkan bersama roh para solihin dengan izin Allah S.W.T,  InshaAllah. Al-Fatihah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...